home > publicatie.php?nr=25752&taalnu=en

Passing comfort on to others by Naomi Enns

Back

 Author: Naomi Enns
Source: Merk 2018
Source language: English

Naomi Enns is MCC's representatief voor West-Europa samen met haar echtgenoot Doug Enns. Ze reisden naar Zwitserland voor een ontmoeting met Karin Gerber-Bartel die dekbedden heeft gemaakt voor MCC voor meerdere jaren. De Ennses voorheen diende als MCC vertegenwoordigers van Syrië en Libanon.

Op een zondag in april, reed ik naar een klein landelijk dorpje genaamd Tramelan in de bergen van Zwitserland. Mijn man Doug en ik waren rijden om te voldoen aan Karin Gerber-Bartel, een 81-jarige vrouw, die na het hebben ervaren het leven als een vluchteling zich dekbedden voor MCC maakt.

Ik was nieuwsgierig naar het verhaal dat stond te wachten om te horen hoe de ene vrouw eigen vluchteling verhaal van haar verlangen om anderen te verplaatsen in landen in oorlog te helpen zou beïnvloeden. Karin heeft een deel van de Mont Tramelan quilten groep al vijf of zes jaar. De vrouwen komen samen een keer per week in een oude landelijke schoolgebouw aan dekbedden ze doneren aan MCC voor de distributie te maken.  

Tramalan Zwitserse quilten groep die dekbedden voor Syrië verzendingen. 

 Vlucht voor het geweld is een ervaring die vertrouwd is met Karin. Ze was acht jaar oud in januari 1945, toen ze vluchtte haar huis in Unterberg, Pruisen op een paard en wagen met haar moeder, broers en zussen en grootouders. Ten eerste, reisden ze in de richting van Danzig, maar het geweld volgde hen op de weg. “Op een dag waren we buiten, en een bom viel op ons”, vertelde ze ons. “Ik was acht jaar oud. Mijn vinger, hand en heup werden gewond door granaatscherven van. Mijn drie-jarige zus was met mij.”Haar jonge zuster overleden aan de verwondingen van de explosie. Vandaag Karin draagt nog steeds de littekens van de bom, ze stak haar linkerhand om me te tonen haar vingers, worden de tips ontbreken, en zij dragen nog steeds de oude littekens.

Haar familie wanhopig wilde weg van de gevechten te krijgen, zodat ze kregen op een kleine boot zonder te weten waar het werd geleid. “We hadden geen idee waar we naartoe gingen-we wilden gewoon weg daar,” zei ze tegen me. Dat boot hen naar een groter schip in het midden van de Oostzee, acht-jarige Karin klom een ladder van de kant van de grotere schip dat hen naar Denemarken. Ze woonden in Denemarken voor de komende drie jaar in vijf verschillende vluchtelingenkampen zonder haar vader, die een krijgsgevangenen op het moment was.

Het was terwijl het leven in die kampen haar familie ontvangen hulpgoederen van MCC; het was een grote vreugde elke keer Karin zegt. Ze herinnert zich de “kamp cake” haar moeder zou maken met het voedsel dat ze kregen, zouden ze anderen uit te nodigen om te komen delen van de taart en wat koffie. “Ik herinner me dat we het, de koffie, zeer dun als water, dus het zou duren,” zei ze tegen me.

In 1953 herenigd met haar vader, haar familie verhuisde naar een huis in Espelkamp gebouwd door de deelnemers aan PAX programma MCC's, een alternatieve dienst optie voor mensen die niet willen om te dienen in het leger.

 

Dekbedden voor het verpakken van de Europese Regionale Conferentie Doopsgezinde in Montbéliard in mei. 

Jaren later, Karin woont nu in Zwitserland, en ze helpt terug te geven door het maken van de dekbedden voor MCC. Onlangs zag ze bewijs die dekbedden waren een verschil maken. In een presentatie die ik deed om Mennonieten in Zwitserland, had ik een foto van ds Ibrahim Nseir, één van de partners waarmee ik werkte in Syrië gedeeld, het bezit van een quilt de Tramelan groep had gemaakt. Karin heeft een kopie van die foto afgedrukt in haar huis dat zij ons laat zien, glimlachend met trots. Ze kunnen betrekking hebben op de ervaring van de Syriërs het ontvangen van de dekbedden ze maakt. “Als ik kijk naar [het nieuws over Syrië], zie ik hun pijn, ik zie hun lijden-ik zie de mensen in de rapporten en ik vraag me af, 'wat heeft deze persoon ervaring?'”

Toen ik haar vroeg hoe het voelde om te zien een foto van het dekbed van haar fractie worden ontvangen in Aleppo en verspreid door de MCC partners daar, ze was opgewonden, zei ze: “Het voelt zo goed, zo leuk om het door te geven. Ik heb geleerd in het leven dat wat we hebben we niet verspillen en we moeten delen ... we worden opgeroepen om terug te geven.”Dat is onderdeel van de reden waarom ze deelneemt aan het dekbed groep.

Er zijn ongeveer 15 quilten groepen die samenkomen in heel Zwitserland, Duitsland en Nederland; samen maakten ze 364 dekbedden in 2017. Die dekbedden zijn vervolgens verscheept over de hele wereld om mensen ontheemd door het conflict te ondersteunen.

Ik vertelde Karin dat ik in mijn werk in Libanon in Syrië heb ik geleerd dat soms de dekens worden gebruikt om schoonheid aan huizen waar mensen hebben verloren veel, misschien zetten ze hem in de huiskamer te brengen, op het bed, of ze gebruiken als scheidingswanden in collectieve schuilplaatsen, de dekbedden brengen schoonheid en waardigheid van hun ruimte. Karin teruggeroepen soortgelijke situaties vanuit haar eigen ervaring, “we scheidingswanden in Denemarken-er waren zo veel mensen er ook. We hadden eenvoudig partities van dun karton.”

MCC, met de hulp van West-Europese doopsgezinden en anderen, is het verzenden van een andere zending naar Syrië gevuld met dekbedden, opluchting emmers en de school kits. Het werd samen verpakt door vertegenwoordigers uit vele landen tijdens de Europese Regionale Conferentie Doopsgezinde in Montbéliard, Frankrijk in mei.

Zoals ik Karin geluisterd delen gracieus uit de geschiedenis van haar leven en diep van de verliezen die zij heeft meegemaakt, kon ik alleen maar denken aan mezelf, de oorlog is een vreselijk iets. Het scheidt mensen van datgene wat ze van houden, het dwingt mensen om te vluchten huizen, vrienden en familie, het laat veel verloren. 

Toch voelde ik ook de gloeiende sintels van veerkracht in de menselijke geest, die haar eigen verschrikkingen van het leven als vluchteling had overleefd en gaat nu het comfort aan anderen. En ik dacht bij mezelf, we hebben veel gegeven. Op het einde, het leven is over het geven van terug. Over trouw en zich te concentreren op wat echt belangrijk.

Dekbedden samen met reliëf emmers worden geleverd voor Syrië

Back

  More information  
 
  contact login sitemap
  colophon disclaimer
 
     
   
  © 2020 IMSC    
EN NL DE FR