home > publicatie.php?nr=25795&stuurdoor=nee&taalnu=nl

"Last Aid" in the community. Worship and course to alleviate suffering

Terug

 Auteur: Joel Driedger

"Laatste hulp" in de gemeenschap
Aanbidding en cursus om lijden te verlichten

Is er zinvol lijden? Was de vraag die Bernhard Thiessen in de kerkdienst vroeg op 13 januari 2019. We zijn oprecht blij dat dankzij de palliatieve zorg niemand meer hoeft te lijden. Er zijn veel remedies voor de behandeling van pijn die ziekte gemakkelijker maken, zelfs sterven. En toch blijft de vraag, vooral in het licht van de komende Passion-tijd, dat is, de tijd waarin we ons het lijden van Jezus herinneren: wanneer lijden we betekenis?
"Zolang er iets open blijft tussen hoe de wereld is en hoe het leven het koninkrijk van God beschrijft, zal er lijden en pijn zijn. Misschien niet alles, maar dit leed en pijn is logisch, omdat ze ons beschermen Tegen te snel tevreden zijn en te snel om akkoord te gaan met onrecht en geweld, om zo ongevoelig te worden voor de pijn en leed van anderen, "zei Bernhard in zijn preek.
Na een korte koffiepauze ging Dorothee Sperber verder met de zogenaamde "Laatste Hulp" -cursus. Tot 16:30 waren we intensief bezig met informatie, onze eigen ervaringen en praktische toepassingen tijdens de laatste fase van het leven. Deze cursus, die "voor iedereen" is, is verdeeld in vier secties, variërend van herkenning van symptomen tot medische procedures tijdens het stervensproces: Hoe weet ik of iemand het laatste deel van zijn aardse reis binnengaat (deel 1)? , wat zijn de noodzakelijke voorschriften en patiëntverklaringen met betrekking tot de eigen wil (2de deel), wat zijn de palliatieven van pijn en in de laatste uren (deel 3), wat zijn de mogelijkheden van rituelen en rouwwerk (4e deel).
In levendige discussies aangemoedigd door Dorothee deelden de 24 deelnemers veel persoonlijke informatie.
Grote goedkeuring vond het praktische gedeelte waarin de vraag behandeld werd: Hoe troost ik een zieke en verontruste persoon (Kangoeroe-positie)? Hoe kan ik iemand helpen de droge mond te bevochtigen, die bevroren fruit niet meer kan doorslikken of bevroren favoriete drankjes kan indrijden?
Vervuld, een beetje uitgeput en toch zo begerig naar kennis, namen velen afscheid met de aanwijzing dat men zoiets vaker zou moeten doen. Zo zijn Dorothee Sperber en dokter Judith Driedger, wier medische bijdragen zeer waardevol waren, overeengekomen opnieuw een cursus aan te bieden, die dan gaat over de specifieke studie van een levende wil, wat inhoudt dat men begrijpt wat medisch bedoeld is en ontdekt wat mijn houding is, zodat ik mijn wil kan formuleren. Meer details zullen in een latere gemeenschapsbrief staan. Veel dank ook aan Usi Petersen voor het bereiden van de middagmaaltijd!
Bernhard Thiessen

Terug

Meer informatie
contact inloggen sitemap
colofon disclaimer
2020 IMSC
EN NL DE FR